پمپ ها یکی از تجهیزات مهم و تاثیر گذار در صنایع مختلف میباشند. پمپ ها از یک طرف به منبع الکتریکی متصل بوده و از طرف دیگر بوسیله پره های موجود در پمپ، سیال عبوری را بفشار مورد نظر میرسانند. بعبارتی پمپ واسطی است برای تبدیل انرژی الکتریسیته به انرژی مکانیکی. خرابی این تجهیزات میتواند هزینه های سنگینی را بر دوش کاربران بگذارد به همین دلیل استفاده از کنترلرهای صنعتی یا ست کنترل پمپ میتواند خرابی ناشی از تغییرات جریان را به حداقل برساند.

نصب ست کنترل

برای نصب ست کنترل پمپ نیاز است تا به یکسری موارد توجه ویژه ای کرد. ست های کنترلی متناسب با نیاز و محدودیت فضایی میتواند بصورت افقی یا عمودی نصب شوند. ست های کنترلی معمولا دارای محفظه پلاستیکی میباشند که از ورود رطوبت به داخل آنها جلوگیری میکند ولی بهتر است این تجهیزات از رطوبت دور باشند. ست کنترل باید متناسب با توان پمپ و در کاربری درست قرار بگیرد. استفاده از ست های کنترلی توان پایین میتواند موجب آسیب شدید به موتور الکتریکی پمپ شود.

شیر یک طرفه نباید بین پمپ و ست کنترلی قرار بگیرد. این موضوع میتواند آسیب شدیدی به پمپ بزند. برای اتصال ست کنترلی به برق نیازی نیست از دستگاه محافظ برق استفاده کنید. دستگاه های محافظ برق میتوانند جریان مختلفی را با نوسان برق ارائه دهند که در اینصورت نیاز به تنظیم مجدد میباشد. پیچ پشت دستگاه های ست کنترل گاهی بعنوان سوپاپ عمل میکنند.

پمپ ها معمولا از چند قطعه مختلف تشکیل شده اند که با استفاده از ست کنترل میتوانند در کنار یکدیگر قرار گرفته و بصورت هماهنگ کار کنند. از جمله قطعات متصل به پمپ میتوان به شیر یک طرفه، مخزن تحت فشار به همراه فشار سنج، لوله و اتصالات، شیر فلکه، ست کنترل، مخزن ذخیره آب، فیلتر برای تصفیه آب ورودی و بدنه پمپ اشاره کرد.

ست کنترل از یک مجموعه سیستم فشار-جریان تشکیل شده است که توانایی کنترل میزان دبی و فشار مورد نیاز را دارد. قطع و وصل شدن ناگهانی جریان سیال، قطعی برق و استهلاک قطعات از جمله دلایل تغییر در میزان دبی و فشار ورودی میباشد. ست کنترل پمپ توانایی کنترل جریان در شرایط بحرانی را دارد و موجب کاهش احتمال خرابی و آسیب به پره های پمپ میشود. ست کنترل پمپ دارای چند تجهیز کاربردی از جمله کلید اتوماتیک، چند راهه، منبع هوا و سیستم الکترونیکی میباشد که در یک مجموعه در اختیار کاربران قرار داده میشود.

مجموعه ست کنترل پمپ پس از باز شدن شیر ورودی سیال شروع بکار میکنند. همزمان با استارت کار ست کنترل پمپ نیز شروع بکار میکند تا متناسب با نیاز کاربر، مخزن پمپ را پر کند. بررسی میزان دبی و فشار ورودی سیال بر عهده ست کنترل پمپ میباشد. ست کنترل با توجه بتوان پمپ میتواند در مدل های مختلفی نصب شوند. در واقع ست کنترل مجموعه ای از کنترلر های فشاری و آبدهی است که بصورت یک واحد کنترلی ارائه میشود. بعنوان مثال زمانی که فشار ورودی سیال کم باشد، ست کنترل براساس میزان دبی مخزن آب فشار خروجی سیال را افزایش میدهد. همچنین در صورتیکه دبی سیال از یک مقداری کمتر باشد، ست کنترل پمپ اقدام به قطع پمپ میکند.

بصورت خلاصه نحوه عملکرد ست کنترل پمپ به اینصورت است که در صورتی که فشار آب ورودی دارای مقدار مناسب باشد، ست کنترلی پمپ را روشن کرده و سیال مورد نظر در مسیر جریانی خود قرار خواهد داد. اما در صورتیکه فشار آب ورودی از مقدار تعیین شده کمتر باشد، ست کنترلی دستور روشن شدن پمپ را نمیدهد و به این ترتیب جریان سیالی نیز رخ نمیدهد.

مزایای ست کنترل پمپ

امروزه با توجه به کمبود فضای نصب پمپ ها، استفاده از ست کنترلی بسیار کاربردی میباشد. ست کنترلی در واقع مجموعه ای است که قابلیت انجام چند کار بصورت همزمان را دارد. این موضوع موجب افزایش سرعت عمل کاری پمپ نیز میشود. از جمله دیگر مزایای ست کنترلی پمپ میتوان به:

  • نصب ساده و در دسترس بودن آن
  • قابلیت استفاده در صنایع مختلف
  • محافظت از موتور و قطعات پمپ در برابر تغییرات ناگهانی جریان
  • مقاومت بالای این تجهیزات در برابر تغییرات آب و هوایی

از جمله کاربری های مهم ست کنترل پمپ مصارف کشاورزی، مصارف خانگی و کنترل جریان آب صنعتی میباشد. قرار دادن فیلتر مناسب برای جلوگیری از ورود رسوبات و گل ولای به داخل مخزن کمک زیادی به بهبود عملکرد پمپ و ست کنترلی میکند.

نحوه نصب ست کنترل و پمپ

برای نصب پمپ نیاز است تا به یکسری نکات اولیه توجه کرد. اولین مورد محل نصب پمپ است. تراز کردن پمپ با لوله و اتصالات ورودی و خروجی یکی از اصلی ترین معیارهای نصب پمپ میباشد. همچنین فضای اطراف پمپ باید به اندازه کافی گسترده باشد تا اتصالات و قطعاتی مانند ست کنترل به آنها متصل شود. روغنکاری یکی دیگر از معیارهای اولیه نصب پمپ میباشد. تمامی قطعات و تجهیزات پمپ که نیاز به روغن کاری دارند باید با به شکل مناسب روغنکاری شوند. اطمینان از استحکام اتصالات یکی دیگر از مراحل نصب پمپ میباشد.

ست کنترل پمپ میتواند بصورت مستقیم بر روی پمپ قرار بگیرد. این دستگاه ها معمولا دارای یک شیر یک طرفه هستند که از افت فشار خط لوله جلوگیری میکنند. خروجی ست کنترل پمپ معمولا توسط یک اتصال انعطاف پذیر نصب میشود. در برخی مواد که ستون آب بین پمپ باشد نمیتوان ست کنترل را بصورت مستقیم نصب کرد.

1 دیدگاه

  1. سلام من یک کف کش راد پمپ دو اینچ ۶۸ متری خریداری کردم خواهشن این سوال هست از کف کش و لوله اتصال اب باید شیر خودکار نصب بشه یا صورتی نداره شیر خودکار دو اینچ برنجی را برای کف کش نصب کنید بالای کف کش خروجی اب یا نه

دیدگاهتان را بنویسید